Waarom veranderen vliegtickets steeds van prijs?

Waarom veranderen vliegtickets steeds van prijs?

Goeie vraag! Waarom is er een prijsverschil in vliegtickets? Het ene moment zoek je naar een vliegticket en vind je een relatief laag tarief. Kijk je een paar dagen later dan betaal je ‘opeens’ €100 meer. Je zit vol verbazing naar je scherm te kijken en denkt, ze hebben mijn cookies te pakken! Maar die mogen helemaal niet gepakt worden. Hoe zit het dan wel?

Cookies hebben geen invloed op de vluchtprijs.

Het prijsverschil heeft te maken met de zogenaamde boekingsklassen waarin de luchtvaartmaatschappij de tickets aanbiedt. Dit heeft niks te maken met de serviceklassen, zoals Economy Class of Business Class. De boekingsklassen zijn als het ware ‘groepjes’ stoelen die de airline voor een bepaalde prijs willen verkopen. De luchtvaartmaatschappij wil natuurlijk het vliegtuig zo vol mogelijk hebben met tevreden klanten én ze willen geld verdienen. Als ze één vaste prijs zouden hanteren, wordt de kans kleiner dat ze het hele vliegtuig vol krijgen (er zijn dan altijd mensen die de prijs te hoog vinden en nooit zullen boeken!

Elke boekingsklasse heeft een eigen prijs. Deze kan goedkoper of duurder zijn dan een andere klasse. Als een vlucht nog ver weg is, worden vooral stoelen voor een goedkoop en stabiel tarief aangeboden. De airline heeft dan namelijk nog genoeg tijd om de vlucht vol te krijgen en hoeft nog niet te spelen met de prijzen. Als de vertrekdatum dichterbij komt, worden stoelen vaak duurder. Maar als de airline nog veel stoelen vrij heeft op het laatste moment, wordt de prijs verlaagd om in ieder geval de vlucht vol te krijgen. Óf als ze hun financiële doelen nog lang niet hebben gehaald, verhogen ze de prijs juist. Dit hangt af van de strategie die de airline heeft.

Het is allemaal gebaseerd op vraag en aanbod. De luchtvaartmaatschappijen weten wanneer het hoogseizoen is en verhogen dan de prijzen. Hiermee compenseren ze de lagere prijzen in het laagseizoen, als het lastiger is om vluchten vol te krijgen

Heb je gister een laag tarief gezien, maar is hij vandaag verdwenen? Dan heeft waarschijnlijk iemand anders de stoel voor dat tarief geboekt. Ook kan het zijn dat de goedkopere boekingsklasse is weggehaald door de airline.
Behalve door de boekingsklassen en beschikbaarheid, worden vliegticketprijzen door nog veel meer factoren beïnvloed, waaronder:

  • populariteit van een bestemming
  • concurrentie op de vliegroute
  • brandstofprijs (die ook van dag tot dag verschilt)
  • taxen van de luchthaven

Gelukkig werkt dit systeem van luchtvaartmaatschappijen ook de andere kant op! Een ticket dat de ene dag boven budget is, kan de dag erna ineens betaalbaar zijn. Zie je een goed tarief? Boek zo snel mogelijk, want de prijs kán ineens veranderen.

Ditzelfde zie je ook met anderen soorten reizen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Cruises, campers en hotels werken ook met deze flexibele prijzen.

Open chat