Vroeg boeken of last minute?

Het is altijd de vraag waar je verstandig aan doet: Vroeg boeken of wachten op een last minute.

Er is voor beiden wat te zeggen en is voor iedereen anders. Ik zal de voor- en nadelen op een rij zetten.

Touroperators willen natuurlijk graag de vakanties verkopen die zij hebben ingekocht. En daarbij geld natuurlijk hoe eerder hoe beter. Daarom hebben veel touroperators vroegboek voordelen. Vroeg boeken is eigenlijk altijd aan te raden als je niet flexibel bent in reisdata of bestemming. Over het algemeen geld bij cruises en campers een vraag en aanbod principe. Dat wil zeggen hoe meer hutten of campers er beschikbaar zijn hoe goedkoper het is. Dus ook bij deze reizen geld voor 80% van de gevallen dat deze vroeger in het seizoen goedkoper zijn.

Het kan natuurlijk zijn dat een reis niet zo populair is als de touroperator had gedacht en de prijs in de loop van de tijd gaat dalen en soms zelfs flink. Dat is pech maar zorg dat je in ieder geval voor je zelf een goede prijs hebt betaald. Mensen vragen soms krijg ik geld terug als de reis goedkoper wordt? Nee dat krijg je niet, maar bedenk in 1 adem door dat jij ook niet meer voor je vakantie gaat betalen als hij duurder wordt.

Ook moet je natuurlijk het geld hebben om de aanbetaling te kunnen voldoen. Bij pakketreizen is dat ongeveer een kwart van de reissom. Bij samengestelde reizen (Bestaand uit allerlei losse componenten) kan de aanbetaling erg snel oplopen. Vliegtickets moeten direct in zijn geheel voldaan worden en sommige hotels ook.

Hoewel een vakantieaanbieder al vroeg begint met het aansporen van boekingen zijn er altijd wel wat bestemmingen die minder populair zijn gebleken. Maar ja lege vliegtuigstoelen en lege hotelkamers leveren helemaal niets op, dus worden deze vakanties voor een lagere prijs aangeboden. Juist als seizoen, bestemming of datum niet belangrijk voor je zijn is dit een goede manier om weg te gaan voor een leuke prijs. Bijvoorbeeld als je niet (ver) van tevoren een vakantie wil plannen omdat je een huis wil gaan kopen, van plan bent om van werk te switchen of als je niet weet of je nog herexamens hebt. Of als je nog moet sparen, want als je net na je ene vakantie alweer gaat boeken heb je misschien niet meer zoveel geld over!

Je moet ook niet te kieskeurig zijn. De aanbiedingen zijn voor bepaalde reizen vaak kun je niet alles meer kiezen zoals vertrekdag of speciale kamer.

Je kunt stellen dat je met een echte last minute altijd iets goedkoper uit bent maar je levert hier heel veel keuzevrijheid voor in. En ja ook dat is een keuze. Voor een geweldige last minute vakantie mag je gewoon niet zoveel eisen hebben als wanneer je je vakantie vroeg boekt. Kijk vooral wat het beste bij je past en waar je je prettig bij voelt. Alleen dan zul je de droomvakantie hebben waar je zo een zin in hebt.

✉️ hdtravel@reiscreaties.nl
☎️ 06 12298021
www.hdtravel.reiscreaties.nl