Vooroordelen over cruisevakanties

 

Veel voorkomende misvattingen over een cruisevakantie

Er bestaan nog veel vooroordelen en misvattingen over cruises. Deze worden vooral in stand gehouden door mensen die nog nooit een cruisevakantie maakten. De cruisewereld is enorm veranderd in de afgelopen jaren. Er is van alles te doen aan boord en de plekken die bezocht worden zijn voor alle leeftijden.

Tijdens een cruise zit je alleen maar op zee.

Veel mensen die nog nooit een voet aan boord hebben gezet van een cruiseschip denken dat ze voor de duur van de cruise aan boord moeten blijven van het schip.

Tijdens een cruise vaar je meestal ’s nachts en kom je in de ochtend in de haven van een nieuwe bestemming aan. Wil je weinig zeedagen? Kies dan voor een cruise in de Caribbean of Europa.

Uiteraard zijn er wel zeedagen op de momenten dat het schip een grotere afstand moet overbruggen. Voor liefhebbers van zeedagen is een trans- Atlantische oversteek een goede keuze. Ga uit van 1 a 2 zeedagen tijdens een 8-daagse cruise.

Cruisen is voor oudere mensen

Jaren geleden, toen het cruisen in opkomst kwam, gingen alleen oudere mensen op cruise.

Tegenwoordig zijn er cruises en cruiseschepen voor alle leeftijden, interesses, gezinnen en koppels. Wel is de regel nog steeds: hoe langer de duur van de cruise, hoe ouder de gemiddelde leeftijd van de passagiers aan boord.

Gezinnen en koppels zullen eerder voor een Middellandse Zee cruise of cruise in de Caribbean kiezen, terwijl je op cruises door het Panama Kanaal, Zuid-Amerika, Alaska en Noord-Europa wat meer ouderen tegenkomt.

Het ligt er ook aan voor welke maatschappij en voor welk schip je kiest. Laat je daarom goed informeren door je reisadviseuse om teleurstellingen te voorkomen.

Een cruise is duur.

Natuurlijk is een cruise duurder als een kampeervakantie of een pakketreis. Maar ook al is het een luxe vakantie het hoeft je geen rib uit je lijf te kosten.  Je verblijft op basis van volpension, en koffie, thee en water is altijd inbegrepen. Je kan in a la carte restaurants eten of in een buffet de keuze is reuze! De cruiselines hebben ook vaak acties met gratis fooien of drankenpakketten.

Je kunt profiteren van goede aanbiedingen wanneer je flexibel kan zijn in vertrekdatum en reisperiode.


Hoewel een cruisetarief best hoog kan zijn, vallen de uiteindelijke kosten vaak mee. Dit komt doordat er al heel veel zaken inclusief zijn in je cruisetarief.

Je wordt zeeziek.

Natuurlijk is het mogelijk dat je zeeziek wordt maar er zijn veel zaken waar je rekening mee kunt houden. Neem een hut in het midden van het schip daar voel je de beweging het minst. De vaarroute is hier ook essentieel in. Over het algemeen merk je de bewegingen van het schip nauwelijks.

Je ziet weinig van een bestemming.

Toegegeven: dit dacht ik ook altijd toen ik nog niet zelf een cruisevakantie had gemaakt. Maar in Alaska kwam ik er achter dat je juist veel ziet. Sterker nog: je ziet dingen die je zonder cruise niet had kunnen zien! De fjorden van Alaska en West-Canada zijn vrijwel alleen te zien vanaf een boot. Bovendien gingen we bijna dagelijks van boord om een plaatsje te bekijken. Dat betekent een paar uur per plaats, maar voor kleine plaatsjes als Ketchikan heb je niet meer nodig hoor! Als je de dag goed plant kun je veel zien en doen op een bestemming. Laat je hierover informeren.

Cruisen is massaal en oppervlakkig.

Vind ik ook onterecht. Natuurlijk ben je niet de enige op een cruiseschip, maar doordat het schip zo groot is heb je niet het gevoel dat je met duizend andere mensen vakantie viert. Net als in een groot hotel eigenlijk. En persoonlijk? Tja, je hebt je eigen butlers en dezelfde ober elke avond, dus echt onpersoonlijk vind ik dat niet.

Er is weinig te doen aan boord.

Niet beleven maar toekijken, denk ik dat met dit vooroordeel bedoeld wordt. Echter, ik heb ervaren dat dit niet per se het geval is. En dan heb ik het nog niet eens over de activiteiten op een cruiseschip gehad. Van skydiven tot schaatsen van workshops tot zwemmen. Iedere avond kun je een andere show bekijken en in de bars gaat het feest tot in de kleine uurtjes door. Ook hier geld weer…elk schip is anders en op het ene schip heb je heel veel activiteiten voor jongeren terwijl op andere schepen de activiteiten voor ouderen centraal staan.