Het paspoort of de id-kaart is verlopen ?

Het paspoort of de id-kaart is verlopen ?

Let op!!!
In de vakantieperiode zie je het altijd weer gebeuren ondanks alle waarschuwingen…… Het paspoort of de id-kaart is verlopen! Stress…… Tegenwoordig duurt het minimaal een week om een nieuwe id-kaart of paspoort aan te vragen bij de gemeente. De meeste gemeentes hebben wel de mogelijkheid om er een met spoed aan te vragen maar natuurlijk betaal je daar dan extra voor. Erger is het wanneer je er op de luchthaven achterkomt, Op Schiphol is het mogelijk om onder strikt voorwaarden een noodpaspoort te kopen.

Een noodpaspoort wordt verstrekt als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

> Je bent niet op tijd een paspoort of id-kaart te verkrijgen.

> Je kunt aannemelijk maken dat de reis niet uit te stellen is.

> Je identiteit en nationaliteit zijn vast te stellen.

> Je zorgt zelf voor de nodige bewijsstukken.

Benodigde documenten voor een noodpaspoort:

> Een bewijs dat de reis niet kan worden uitgesteld. Dit kan door middel van een vliegticket of een hotelreservering.

> Een recent gewaarmerkt afschrift basisregistratie personen (BRP) met daarop de vermelding van uw nationaliteit, in een envelop. De envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn. Gewaarmerkt betekent dat het document gelijk is aan het origineel.

> Een gewaarmerkte kopie van uw recente aanvraag van een nieuw reisdocument (RAAS-formulier), in een envelop. Ook deze envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn.

> Andere reisdocument(en), als je die hebt.

> Een geldig legitimatiebewijs, zoals een geldig Nederlands rijbewijs.

> Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Als u uw reisdocument kwijt bent: een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing. Op Schiphol is een politiepost waar je aangifte kunt doen.

Als u voor een kind een noodpaspoort aanvraagt, moeten beide ouders/gezaghebbenden aanwezig zijn voor ondertekening. Als slechts 1 van de ouders het gezag heeft bij uitspraak van de rechter, moet u de rechtelijke uitspraak tonen. Verder gelden dezelfde strikte voorwaarden als in andere gevallen. Met betrekking tot het meenemen van een minderjarig kind door 1 van de ouders zijn er ook bepaalde regels. Deze kun je altijd navragen bij je reisadviseur.

Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. U kunt het niet als identiteitsbewijs gebruiken. Bepaalde landen stellen aanvullende of afwijkende eisen aan reisdocumenten, zoals een visum. Voor informatie over de voorwaarden kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het betreffende land.

Zo zie je maar weer een heel gedoe. Als er om wat voor reden dan ook geen noodpaspoort wordt afgegeven en je paspoort is verlopen zijn de kosten voor de reiziger zelf. Je bent dan het geld van je vakantie kwijt. Het hebben van geldige reisdocumenten is ten alle tijden de verantwoording van degene die op reis gaat. Dit zelfde geld ook voor visums. Heb je die niet aangevraagd kan de toegang tot een land worden geweigerd. De daar uit voortvloeiende kosten zijn dan ook voor de reiziger.

Wanneer je boekt bij een reisadviseur zal deze altijd aangeven of er speciale regels zijn met betrekking tot de reisdocumenten. Zo zal altijd aangegeven worden of je een visum nodig hebt en hoe je die moet aanvragen Boek je zelf op internet ergens zul je dit moeten uitzoeken,

Er zijn veel plekken op de wereld waar het paspoort na vertrek uit het land nog minimaal een aantal maanden geldig moet zijn. Dus zelfs al is je paspoort of id-kaart bij vertrek nog niet verlopen kan het zo zijn dat het als een niet geldig reisdocument wordt gezien.

Wanneer je paspoort of id-kaart in het buitenland wordt gestolen moet je buiten de aangifte die op het politiebureau doet je melden bij het Nederlandse consulaat in dat betreffende land. Zij zullen dan vertellen hoe je een nooddocument in dat land kan verkrijgen.

Dus mijn advies in deze vakantieperiode is dan ook: Check tijdig je paspoort of id-kaart en vraag aan je reisadviseur of er nog andere regels zijn waaraan je moet voldoen voor het land waar je op vakantie gaat.

Wij wensen iedereen een hele prettige en fijne vakantie!!!

Open chat